26 април 2009


35. Međunarodni sajam ishrane(18.-21.mart)
FOOD FAIR


35. Međunarodni sajam ishrane okupio je preko 150 učesnika iz 18 zemalja. Osim crnogorskih proizvođača, na sajmu su se predstavili proizvodi iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Italije, Japana, Litvanije, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Poljske, Slovenije, Slovačke, Srbije, Španije, Tajvana, Turske.Bilo je i novih izlagace koji su po prvi put izložiti svoju ponudu u okviru 35. Sajma ishrane.
U okviru Sajma ishrane, po drugi put je organizovano senzorno ocjenjivanje kvaliteta proizvoda i to u kategorijama: mlijeko i mliječni proizvodi, meso i proizvodi od mesa. Ove godine je prvi put organizovano senzorno ocjenjivanje kvaliteta vina. Pravo učešća imali su izlagači 35. Sajma ishrane.
Komisije sastavljene od eminentnih stručnjaka iz ovih oblasti izvršile su ocjenjivanje prijavljnenih proizvoda, 7. i 14. marta, a najboljima će biti uručene medalje i pehari 18. marta u 14 sati.U organizaciji i pripremi 35. Sajma ishrane aktivno je učestvovao Organizacioni odbor, kojim je predsjedavao Milutin Simović, ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Crne Gore.
Privredna komora Crne Gore je dala značajan doprinos realizaciji 35. Međunarodnog Sajma ishrane, u okviru kojeg je nastupala kao izlagač i aktivan učesnik programa. Sa privrednicima je na Sajmu održan sastanak o aktivnostima i privrednoj saradnji u okviru CEFTA sporazuma. Takođe je održan i sastanak radne grupe za poljoprivredu privrednih komora zemalja potpisnica sporazuma CEFTA. Privredna Komora Crne Gore, kao koordinator radne grupe za poljoprivredu, pozvala je sve predstavnike komora potpisnica Sporazuma na sastanak koji se održao 19. marta u Budvi, i na kojem je bila riječi o ostvarenim rezultatima robne razmjene
poljoprivrednim proizvodima, iskorišćenosti kvota, kao i o predlozima za dalju liberalizaciju.
U okviru programa Sajma, Privredna Komora je promovisala projekat DOBRO IZ CRNE GORE, čiji je osnovni cilj bio prepoznatljivost, kvaliet i uspješan plasman crnogorskih proizvoda na domaćem i inostranom tržištu.Prezentaciju obrazovnih, istraživačkih, stručno savjetodavnih funkcija, labaratorijskih kapaciteta,izvrsio je Biotehnički fakultet Crne Gore. Na Sajmu ishrane predstavio se i Institut za biologiju mora Crne Gore.

Нема коментара:

Постави коментар